Magyarország nemzeti lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása, majd félárbocra eresztése

Helyszín: Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakulótere
1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.

Időpont: 2013. október 6. 9.00 óra


Az Aradi Vértanúk Emléknapja Magyarország nemzeti gyásznapja, ezért ezen a napon a nemzeti lobogót az ünnepélyes felvonást követően félárbocra eresztik. A kegyeleti megemlékezés kifejezésére a lobogó egész nap félárbocon marad, ünnepélyes levonására a gyásznap másnapján kerül sor.

A nemzeti lobogó felvonását és félárbocra eresztését a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végzi. A Zenekar kürtösei „Vigyázz” jelet játszanak, a Díszzászlóalj és a Nemzeti Lovas Díszegység tiszteletadást teljesít.

A ceremónián az állami protokoll és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztjelöltjei vesznek részt. A zászlófelvonás alatt nemzeti Himnuszunk szól, a lobogó félárbocra eresztését a Szózat hangjaira végzik, majd az ünnepség a Magyar Takarodó elhangzásával ér véget.

Az eseményen közreműködik Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész. A zászlófelvonás narrátora Blaskó Péter színművész.


Fotó: Soós Lajos (MTI)

A nemzeti lobogót október 7-én, reggel 8 órakor vonják le katonai tiszteletadás kíséretében.  A zászló levonását a Honvéd Díszzászlóalj végzi.