Ünnepi megemlékezés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Dísztermében

Helyszín: Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Díszterme
1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.

Időpont: 2013. október 5. 17.00 óra


A magyar kormány 2001. november 24-én visszatérő nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. A kormányrendelet értelmében ezen a napon Magyarország lobogóját félárbocra eresztik, a középületeken meg kell jelennie a gyászlobogónak, az iskolákban pedig megemlékezést tartanak.

1849. október 6-án – az utolsó magyar erőd, Komárom fel- és átadása után két nappal – Aradon kivégezték a magyar honvédsereg tizenhárom parancsnokát. Hajnalban főbe lőtték Kiss Ernő, gróf Dessewffy Arisztid, Schweidel József tábornokokat és Lázár Vilmos főtisztet, utánuk felakasztották lovag Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly tábornokokat. Aznap Pesten főbe lőtték gróf Batthyány Lajost, az első független magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Az idei ünnepi megemlékezést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében tartják az ünnep előestéjén, október 5-én. A sajtónyilvános rendezvényen a Himnusz Szvorák Katalin, Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes, előadóművész előadásában hangzik fel. Gyertyafény és halk zeneszó mellett Blaskó Péter színművész, az ünnepség narrátora felolvassa a 14 elítélt utolsó mondatait. A lélekharang megszólalása után egy ludovikás tisztjelölt gyertyát helyez el a színpadon.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes tart ünnepi beszédet, melyet Kossuth énekekből álló csokor követ Szvorák Katalin előadásában. Kossuth beszédének egy részlete után a Magyar Takarodó hangjaival zárul az ünnepség.

Az ünnepségsorozat további részében, október 6-án a nemzeti lobogót az ünnepélyes felvonást követően félárbocra eresztik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakulóterén. A kegyeleti megemlékezés, a koszorúk elhelyezése gróf Batthyány Lajos, az egykori miniszterelnök síremlékénél folytatódik, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.