Aradi vértanúk - Kun Szabó: a hozzátartozók továbbvitték a magyar szabadságba vetett hitet
2015. október 5. 21:38

Az október 6-ai nemzeti gyásznap alkalmából meg kell emlékezni az aradi vértanúk hozzátartozóiról is, akik feldolgozhatatlan veszteségüket követően céltudatosan továbbvitték az 1848-49-es szabadságharc legfőbb mozgatórugóját: a magyar szabadság mellett tett hitet - mondta a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn a fővárosi Március 15. téren. (MTI 2015. október 5., hétfő 17:27, Fotó: Kovács Tamás)

Kun Szabó István vezérőrnagy a Hátrahagyottak emlékezete című szabadtéri kiállítás megnyitóján felidézte: 166 évvel ezelőtt ezen a napon hirdették ki az aradi várbörtönben raboskodó magyar katonatisztek ítéletét, akik utolsó óráikban szeretteikre gondolva nyertek vigasztalást.
   
Vértanúink cselekedetei, becsületességük, emberi tartásuk a mai kor embere számára is zsinórmértékül szolgálnak - emelte ki, hozzátéve: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc véráztatta csataterein és ütközeteiben a halál árnyékában egy új szabadságért küzdeni akaró és azért harcolni képes nemzet született.
   
Kijelentette: méltatlanul kevés szó esik azon asszonyokról és családtagjaikról, akik életét elvesztett szeretteik sorsa örökre megbélyegezte. "Emberfeletti erőre volt szükségük ahhoz, hogy folytassák életüket" - fogalmazott a helyettes államtitkár, hozzátéve: soha nem feledkeztek meg mártírhalált halt szerettükről, a "magyar nemzet szent ügyét szívükben hordozva" élték tovább mindennapjaikat. Önzetlen szeretetük és tiszteletük jeleként minden évben misét mondattak a kivégzés évfordulóján, s emellett "továbbvitték a vértanúk értékrendjét, példát mutattak hazaszeretetből és emberségből" - mondta.
   
Kun Szabó István kiemelte: ezek a "méltósággal viselt emberi sorsok számunkra és a jövő generációi számára is utat mutatnak" különösen most, ebben "az erkölcsi és értékválsággal terhelt világban".
   
Az október 11-ig látogatható kiállítás - amelynek megnyitóján a vértanúhalált halt Schweidel József leszármazottja is részt vett - a tizenhárom tábornok hátrahagyott családját, az özvegyeket mutatja be, akiknek az élete gyakran ellehetetlenült.