Helyszín: Budapest, Kossuth Lajos tér
Időpont: 2012. október 6., 8.00 óra

Az Aradi Vértanúk Emléknapja Magyarország nemzeti gyásznapja, ezért ezen a napon az Országház előtt a nemzeti lobogót az ünnepélyes felvonást követően félárbocra eresztik. A kegyeleti megemlékezés kifejezésére a lobogó egész nap félárbocon marad, ünnepélyes levonására a gyásznap másnapján kerül sor.

A nemzeti lobogó felvonását, majd félárbocra engedését a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végzi. A zászló felvonására Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ad engedélyt. A ceremónián az állami protokoll tagjai és a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület képviselői vesznek részt. A zászlófelvonás alatt nemzeti Himnuszunk szól, a lobogó félárbócra engedését a Szózat hanjaira végzik.

Az eseményen közreműködik a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység. Az ünnepségen hazánk történelmi zászlói is felsorakoznak a Parlament épülete előtt. A zászlófelvonás narrátora Zámbori Soma színművész. A ceremóniát a Duna Televízió élőben közvetíti.

A nemzeti lobogót október 7-én, reggel 8 órakor vonják le katonai tiszteletadás kíséretében az Országház előtt. A zászló levonását a Honvéd Díszzászlóalj végzi.

Fotó: Árvai Károly / kormany.hu