Megemlékezések az Aradi Vértanúk Emléknapján

Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az ugyanezen a napon, Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezünk. A vértanúk tiszteletére hétfőn félárbocra engedik Magyarország lobogóját, megemlékezést tartanak a Batthyány-mauzóleumnál, valamint egész napos gyertyagyújtás lesz a Batthyány-örökmécsesnél.

Október 6-án 9 órakor katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják, majd félárbocra engedik Magyarország lobogóját a Kossuth téren.

9.30 órától az állami meghívottak és a diplomáciai testület tagjai elhelyezik az emlékezés mécseseit gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök vesztőhelyénél, az örökmécsesnél. Az emlékhelyen 16 óráig gyertyát gyújthatnak mindazok, akik szeretnék leróni tiszteletüket a vértanú miniszterelnök vesztőhelyénél.

11 órakor a Fiumei úti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál tartandó megemlékezésen beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter. A koszorúzást követően megtekinthető lesz Batthyány Lajos és családjának nyughelye. Idén rendhagyó módon, a rendezvényen részt vevő mintegy ezer középiskolás diák - történelmi áttekintést nyújtó kísérő vezetésével - a Fiumei úti Sírkertben a korszakhoz kapcsolódó emlékeket bemutató 7 állomásból álló sétán vehet részt.

Október 6-át a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította, ezen a napon - az erről szóló rendelet értelmében - az iskolákban is megemlékezéseket tartanak. Ebben az évben lehetőséget biztosítunk a meghívott 11. évfolyamos diákok számára, hogy a nemzeti megemlékezések részeseiként személyes tapasztalatokkal gazdagodjanak. A programokon a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ budapesti tankerületeinek iskoláiból, a VIII. és IX. kerületi iskolákból, a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményből, valamint a Katonasuli programban részt vevő budapesti iskolákból és a debreceni Kratichvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumból meghívott diákok vesznek részt.

Az emléknap programjaihoz kapcsolódóan megállási és parkolási tilalom lép életbe október 5-én 16 órától október 6-án 12 óráig Budapesten, az V. kerületben az Alkotmány utca mindkét oldalán a Szemere utcától a Kossuth térig, valamint október 5-én 16 órától október 6-án 18 óráig az V. kerületben a Batthyány-örökmécsesnél. Október 6-án 7.30 órától 10.00 óráig a 2-es villamos nem közlekedik a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között. A Fiumei úti Sírkerthez közvetlenül vezető utakon 10 órától fokozott gyalogos- és buszforgalomra kell számítani.

Az emléknaphoz kapcsolódó programokról bővebb információk a www.oktober6.kormany.hu oldalon találhatók.

(HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal)