Az özvegy Kiss Ernő lányai

Kiss Ernőt huszárezredesként érték el az 1848-as események, s rövidesen hadtestparancsnokként szolgált a délvidéki harcokban, majd az Országos Főhadparancsnokságot irányította.

Fiatal korában, a mindig elegáns és megnyerő császári tiszt élettársával, Turák Annával élt, akitől két lánya született, Auguszta és Róza.

Pár évvel később, 1825. július 26-án ismerkedett meg Balatonfüreden leendőbelijével, Szentgyörgyi Horváth Krisztinával, akinek tiszteletére édesapja bált rendezett. Ez volt az első, azóta legendássá váló Anna-bál Füreden. Kiss egy év múlva kilépett a hadseregből és a répceszentgyörgyi katolikus templomban feleségül vette Krisztinát, aki ekkor 21 éves volt. Kiss Ernő nagyon gazdag örmény családból származott, délvidéki birtokaira vonult vissza nejével. 1827-ben megszületett közös gyermekük, Ernesztina. Az ifjú feleség azonban belehalt a szülésbe, s rövidesen a hét éves kislányuk is követte édesanyját.

Kiss újra beállt a seregbe, és különböző lovasezredekben szolgált. Időközben született még egy fia is, Turati Ernő, aki Olaszországban élt, de 1848-ban ő is meghalt.

Kiss a szabadságharc végén csatlakozott a fősereghez, ő is Világosnál tette le a fegyvert. Aradi börtönéből lányaihoz írt leveleit ismerjük, melyben a legfontosabb üzenete: „megadás Isten akaratában”.

Két lánya ekkor már férjnél volt, de édesapjuk miatt sokáig üldözésnek voltak kitéve, és megfigyelés alatt álltak. Augusztát még a temesvári várba is bezárták egy rövid időre, és a korona elrejtéséről faggatták, amelyről persze semmit sem tudott. Majd csak 1887-ben törvényesítette őket Ferenc József a kivégzett tábornok leszármazottaiként. (A sors fintora, hogy Kiss Ernő oldalági leszármazottjának is fontos szerep jutott a király életében. Kiss Mikós felesége, Schratt Katalin ugyanis évtizedekig az uralkodó szerelme és szeretője volt.)

A tábornok feleségét, Krisztinát az eleméri kastély kápolnájában temették el, a második világháborúban azonban sírját feldúlták. Tehát bár a halotti anyakönyv szerint Kiss nőtlen volt, a valóságban özvegyként halt meg.