KÖZLEMÉNY Aradi Vértanúk Emléknapja - megemlékezések a Nemzeti Gyásznapon
2017. október 5. 16:07

Koszorúzással, szabadtéri kiállítással és rendkívüli történelemórával emlékezik az ország az október 6-ai Nemzeti Gyásznapon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után kivégzett tizenhárom vértanú honvédtábornokra és gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett központi rendezvénysorozat 2017. október 6-án, pénteken reggel 8 órakor az Országház előtti Kossuth Lajos téren kezdődik, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország lobogóját.

A megemlékezés délelőtt 10 órától a Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik. A Nemzeti Sírkertben 08:30 és 17:30 között rendkívüli történelemóra várja az érdeklődőket. Október 6-tól október 13-ig látható ugyanitt a Hátrahagyottak emlékezete című szabadtéri kiállítás, amely az aradi vértanúk szeretteinek állít emléket, nőknek és gyermekeknek, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk tragédiájának terheit.

1849. október 6-án végezték ki a magyar forradalom és szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát Aradon, gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét pedig Pesten. A Kormány döntése értelmében október 6-a 2001 óta Nemzeti Gyásznap.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Budapest, 2017. október 5.